Újévi fogadalmak

 

Az akaraterő lélektana - A szenvedés nélküli önkontroll titkai - I. rész

A jeles dátumok lehetnek mérföldkövek az életünkben, és lehetnek fontos változások kiindulópontjai. Meg tud történni!

Ha belefáradtál a hagyományos fogadalmakba a fogyókúráról, egészséges életmódról, a hitelkártya adósságok rendezéséről és az anyagi felemelkedésről, itt van egy, a szokásostól némiképp eltérő megoldás a  2013-as év elindításához:

  1. Mindenek előtt készíts egy listát a Sorsod jelentősebb 2012-es adományairól, amelyekért hálát érzel a szívedben.
  2. A második lista szóljon a 2012-es év azon sikereiről, kiugró teljesítményeiről, amelyek kihívást jelentettek, és átlag feletti akaraterőt, bátorságot igényeltek tőled.  Vedd fel erre a listára a feledhetetlenül szép, különösen derűs, humoros eseményeket is. Az emlékezéssel nyomatékosítsd az érintett erőforrásaidat (kiemelkedő képességeidet, szokásaidat, kreativitásodat, stb.).
  3. Képzeld el a 2013-as évre vonatkozó 5 legfontosabb célodat. Lásd őket külön-külön úgy, hogy megvalósultak, és éld át intenzíven az efölötti diadal, lelkesültség és öröm érzését.
  4. Ezek után a jövőbeni  Éned (2014. jan. 1-re datálva) írjon egy levelet a jövőből a mostani Énednek. A leveledben vegyél sorra minden megvalósult célt és tervet részletesen, és fejezd ki elismerésedet mostani önmagadnak az erőfeszítésért, kitartásért  és az eredeti ötletekért.
  5. Keress valakit, akit tisztelsz, akinek adsz a véleményére  és aki érzelmileg is közel áll hozzád. Beszéld meg vele a céljaidat, terveidet. Kérd ki a véleményét. Tudd meg, szerinte mi az, amiben változnod kell ahhoz, hogy ténylegesen teljesíthesd a vágyaidat.
  6. A következő lépésben készítsd el a konkrét terveket, számokkal, határidőkkel, költségekkel, ill. kézzel fogható, beazonosítható jellemzőkkel, mutatókkal. Feltétlenül legyen meg írásban. Amit nem írsz le, olyan, mint ha nem is létezne.
  7. Tervezd meg a jutalom-programokat is, amelyekben újratöltődsz, ill. amelyekben nemesedik a lelked. (A jótékonysági akcióid nem várt erővel tudják szolgálni a felemelkedésedet.  Jó karma...)

A tervezést ne zárd le az első alkalom után. Szánj rá 2 hetet ezek intenzív csiszolására, finomítására. Később is kezeld őket egészséges rugalmassággal.

A célokat úgy határozd meg, hogy ténylegesen a te épülésedről szóljanak, ne pedig mások rád vonatkozó elvárásairól. Minden egyes cél esetén tisztázd, miért jó, miért fontos az a változás, teljesítés neked. Az a jó cél, amiben nincs „görcsölés”, és fokozatos a terhelés;  ahelyett, hogy nyomasztana, már a gondolata is feldob.

 

 

Share/Save

Bejelentkezés